dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna dla osoby starszej

Pisaliśmy już o ogólnych wymaganiach związanych z żywieniem seniora. Jednak zawsze należy komponować posiłki pod indywidualne potrzeby osoby starszej. Seniorzy różnią się trybem życia oraz chorobami, z jakimi się zmagają. Jednym z najczęściej zalecanych sposobów żywienia jest dieta lekkostrawna dla osoby starszej.

Kiedy osobom starszym zalecane są posiłki lekkostrawne?

Wraz z wiekiem dochodzi do spowolnienia procesów metabolicznych u osób starszych. Niemal zawsze pojawiają się u nich ubytki w uzębieniu, a co za tym idzie – problemy z gryzieniem. Wydziela się mniej śliny, a posiłki zaczynają coraz mniej smakować.

Wszystko to przekłada się również na spowolnienie pracy jelit. W takich przypadkach dieta lekkostrawna dla osób starszych jest najlepszym rozwiązaniem. Przed jej wprowadzeniem, należy jednak dopytać, czy faktycznie możesz przygotowywać posiłki lekkostrawne dla seniora, którym się zajmujesz.

owoce i warzywa

Dieta lekkostrawna zalecana jest w konkretnych sytuacjach, m.in. podczas:

  • przygotowanie do USG jamy brzusznej,
  • stanów zapalnych błony śluzowej,
  • podczas biegunek,
  • w chorobach jelit i żołądka,
  • podczas rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych,
  • w przypadku chorób związanych z przewodem pokarmowym.

Dieta lekkostrawna – co jeść?

Dieta lekkostrawna dla seniora ma na celu zadbanie o jego przewód pokarmowy. Ma ona również ułatwić mu jedzenia. Przygotowując jadłospis dla osoby starszej, warto wspierać się listą produktów zalecanych w diecie lekkostrawnej.

Poza tym należy uważnie obserwować, jaki wpływ na seniora mają poszczególne dania. Jeśli osoba starsza źle toleruje dany produkt – należy go wykluczyć z jadłospisu.

dieta lekkostrawna dla osoby starszej

 

Dieta lekkostrawna – produkty zalecane:

  • chudy nabiał (o ile jest tolerowany),
  • zupy warzywne i przeciery,
  • chude mięso i ryby,
  • wędliny drobiowe,
  • jasne pieczywo lub graham,
  • drobne kasze: manna, jęczmienna, ryż, kuskus,
  • drobne, jasne makarony,
  • dojrzałe owoce bez skórki i pestek.

Poza tym warto uważnie obserwować, jaki wpływ na seniora mają poszczególne dania. Jeśli osoba starsza źle toleruje dany produkt – należy go wykluczyć z jadłospisu.

Zwracać należy uwagę nie tylko na to, co senior je, ale również, co pije. Odpowiednia ilość płynów ma ogromny wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego. Zaleca się podawanie seniorowi niegazowanej wody oraz herbatek ziołowych. Ostrożnie należy natomiast podchodzić do picia kawy i herbaty przez osobę starszą.

herbata ziołowa

Produkty, których należy unikać w diecie lekkostrawnej:

  • ostre przyprawy,
  • alkohol,
  • warzywa strączkowe: groch, soczewica, fasola itp.
  • gazowane napoje, kawa oraz mocna herbata,
  • produkty smażone lub wędzone,
  • wszystkie tłuste produkty,
  • warzywa: kapustne, cebula, czosnek, cebula, ogórki,
  • tłuste desery,
  • ciężkie, ciemne pieczywo.

Ważne jest, jak przygotowujesz posiłki lekkostrawne

Jeśli chodzi o dietę lekkostrawną, jadłospis jest ważny, ale nie najważniejszy. Równie istotny jest sposób przygotowania posiłku. Nieprawidłowa technika gotowania może sprawić, że nawet produkty diety lekkostrawnej przestaną być łatwo przyswajalne.

gotowanie na parze

Techniki przygotowywania posiłków w diecie lekkostrawnej:

  • gotowanie na wodzie lub parze,
  • duszenie,
  • pieczenie bez tłuszczu, np. w rękawie.

Natomiast przygotowując posiłki dla podopiecznego unikać smażenia, zapiekania oraz grillowania. Tak przygotowane potrawy nie będą spełniały wymagań odnośnie diety lekkostrawnej dla osób starszych.

Owoce powinny być obrane ze skórki. Można je zetrzeć na tarce lub podać zblendowane w formie musu. Jest to wygodne zwłaszcza dla tych osób starszych, które mają problemy z gryzieniem i połykaniem.

Posiłki lekkostrawne dla seniora powinny być podawane w temperaturze pokojowej. Nie zaleca się zbyt gorących ani zbyt zimnych dań.

Nie zapominaj o błonniku w diecie lekkostrawnej!

Błonnik jest niezwykle ważny w diecie każdego człowieka, bez względu na jego wiek. Często w diecie lekkostrawnej jest on celowo pomijany przez osobę przygotowującą posiłki. Nie jest to dobre podejście.

zupa dla osoby starszej

Faktycznie – jadłospis diety lekkostrawnej powinien wykluczać część produktów bogatych w błonnik, np. warzywa strączkowe. Jednak jest sporo dozwolonych produktów, które posiadają łatwiej przyswajalny błonnik.

Dołóż starań, by dieta lekkostrawna dla seniora nie była karą. Osoby starsze często mają problemy z łaknieniem. Dlatego bardzo ważne jest, aby przygotowywane posiłki były nie tylko zdrowe, ale również atrakcyjne wizualnie.