Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa dla osoby starszej – co jeść, a czego unikać?

Organizm osoby starszej przechodzi wiele zmian. Większość z nich wiąże się z potrzebą zmiany diety. Wiele chorób wieku starczego wymaga stosowania wspomagającej diety. Przy problemach związanych z wątrobą warto rozważyć zastosowanie tzw. „diety wątrobowej”. Należy jednak pamiętać, aby taką decyzję podejmować tylko po konsultacji z lekarzem osoby starszej, którą się opiekujemy.

Jednym z obowiązków opiekunki osoby starszej w Anglii będzie przygotowywanie posiłków podopiecznemu. Przyrządzenie takiego jadłospisu nie powinno sprawić wielkiej trudności, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Dieta osób starszych

Dieta wątrobowa – zasady ogólne

Zasady ogólne przy diecie wątrobowej nie odbiegają od zaleceń przy próbie utrzymania zdrowego trybu życia. Należy postarać się, aby senior spożywać mniejsze porcje w regularnych odstępach czasowych (najbardziej optymalne będzie jedzenie 5 posiłków w ciągu dnia co 3-4 godziny). Nie powinno być to trudne w związku z naturalnym zmniejszeniem łaknienia u osób starszych.

Opiekunka powinna podawać podopiecznemu posiłki w spokojnej atmosferze, nie należy się spieszyć – w taki sposób łatwo skonsumować zbyt dużą porcję. Ponadto pierwszy posiłek należy spożyć godzinę po przebudzeniu, zaś ostatni 2-3 godziny przed snem.

Niezwykle ważne przy diecie wątrobowej jest wypijanie dużej ilości płynów (co najmniej 2 litrów dziennie). Osoby starsze są szczególnie podatne na odwodnienie. Z zasady warto unikać żywności wysokoprzetworzonej, z dużą ilością konserwantów i barwników.

Aby dieta wątrobowa musi być lekkostrawna, ograniczać nadmierne spożywanie tłuszczów zwierzęcych oraz cukrów prostych.

Potrawy powinny być przygotowywane w wodzie lub na parze. Można też piec potrawy w folii lub dusić bez dodatku tłuszczu. Trzeba zrezygnować ze smażenia na głębokim tłuszczu lub duszenia w ciężkich sosach. Tłuste, zawiesiste zupy również lepiej wyeliminować z jadłospisu osoby starszej.

Dieta na chorą wątrobę

Dieta wątrobowa – produkty zalecane

Produktami, które warto wdrożyć do codziennej diety osoby z chorą wątrobą są:

  • chude mięso (drób, cielęcina, królik), nabiał, ryby (pstrąg, sola, mintaj, dorsz, morszczuk) – dostarczają one odpowiednią ilość białka, które wpływa pozytywnie na regenerację komórek wątroby,
  • warzywa – nieodłączny element każdej zdrowej diety, w tym przypadku najlepiej postawić na: marchew, pietruszkę, kalafiora, buraki, szpinak, kabaczki, awokado oraz pomidora (wszystko należy obrać ze skórki),
  • owoce – zawsze dojrzałe i bezpestkowe, najlepiej je spożyć w postaci soków lub przecierów (truskawki, jagody, maliny, jabłka, banany, morele),
  • tłuszcze wysokiej jakości – oliwa z oliwek, olej lniany czy masło należy dodawać na surowo do gotowych potraw,
  • kasza jaglana, kukurydziana, manna – bogate w złożone węglowodany, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu,
  • przyprawy – tymianek, majeranek, mięta, koper oraz cynamon wspomagają pracę wątroby oraz działają rozkurczająco na drogi żółciowe,
  • jasne pieczywo drożdżowe lub pszenne (najlepiej czerstwe).

Dieta wątrobowa dla starszych

Dieta wątrobowa – produkty zakazane

Poniżej przedstawiamy listę produktów, które należy wyemitować, aby wątroba osoby starszej prawidłowo funkcjonowała. Oczywiście zawsze trzeba pozostać w stałym kontakcie z lekarzem i stosować się do jego zaleceń.

  • Sól – ograniczenie spożycia soli jest pierwszym krokiem w kierunku zdrowej wątroby (powoduje ona zatrzymacie wody w organizmie człowieka, co prowadzi do puchnięcia narządów); zrezygnuj z nadmiernego solenia przygotowywanych przypraw oraz słonych przekąsek,
  • Alkohol oraz kawa,
  • Ostre przyprawy (w tym chrzan, musztarda, liść laurowy, ziele angielskie),
  • Produkty wzdymające (kapusty, strączki, cebula, śliwki, gruszki),
  • Wyroby cukiernicze (słodkie bułki drożdżowe, ptysie, torty oraz wyroby zawierające kakao i orzechy).