Cukrzyca u osoby starszej

Dieta dla cukrzyka. Na co zwracać uwagę?

Cukrzyca to choroba, na którą choruje ponad 4 miliony osób mieszkających w Wielkiej Brytanii. Po ukończeniu 65. roku życia możliwość wystąpienie tego schorzenia jest o wiele wyższa. Zmiany w ludzkim organizmie, które w sposób naturalny następują z wiekiem, obejmują również zmniejszone wydzielanie insuliny oraz zaburzenia gospodarki węglowodanowej – to wszystko sprzyja rozwojowi cukrzycy.

Jednym z podstawowych sposobów walki z cukrzycą jest utrzymanie odpowiedniej, niskocukrowej diety dla diabetyka. Dowiedz się, jak prawidłowo ułożyć jadłospis dla cukrzyka.

Rodzaje cukrzycy

Zanim odpowiemy sobie na pytanie, co jeść przy cukrzycy, należy rozróżnić jej rodzaje.

Cukrzyca typu 1 tzw. insulinozależna

Najczęściej występuje u dzieci oraz u osób młodych, choć nie zawsze. Charakteryzuje się upośledzeniem działania komórek odpowiedzialnych za produkcję insuliny. Jest to spowodowane atakami układu odpornościowego, który niszczy trzustkę – gruczoł wytwarzający insulinę.

Cukrzyca seniora

Cukrzyca typu 2 tzw. insulinoniezależna

Najbardziej narażone są osoby starsze, zmagające się z nadwagą, otyłością, nadciśnienie tętniczym lub podwyższonym poziomem cholesterolu. Decydującą rolę odgrywają również czynniki genetyczne. Cukrzyca typu 2 stanowi najczęstszą postać tej choroby (od 80% do 85% wszystkich przypadków), rozwija się powoli i zazwyczaj przez wiele lat pozostaje bezobjawowa – co zwiększa trudność rozpoznania. W przeciwieństwie do typu 1 we krwi chorego wykrywany jest podwyższone stężenie insuliny, jednak organizm wykazuje odporność na jej działanie.

Cukrzyca typu C tzw. wtórna

Pod terminem cukrzyca typu c, zwana również typem 3 lub wtórnym kryje się schorzenie, pojawiające się wskutek istnienia u pacjenta innych chorób. Szacuje się, iż w Wielkiej Brytanii nieco ponad 2 mln przypadków cukrzycy c jest błędnie zdiagnozowana jako typ 2.

Schorzenie może wystąpić wtórnie jako pokłosie zmian nowotworowych, zaburzeń endokrynologicznych lub metabolicznych, tj. nadczynność tarczycy, zespół Cushinga czy zespół policystycznych jajników.

Aktywny senior

Leczenie cukrzycy

Leczenie cukrzycy przebiega różnie w zależności od jej typu. Terapia powinna zostać dobrana indywidualnie, a pacjent musi pozostać pod stałą kontrolną lekarza specjalisty. Jednakże czynnikiem wspólnym, który wspomaga terapię cukrzycową, jest konieczność wdrożenia zdrowej, zbilansowanej diety dla diabetyka wraz z poprawą aktywności fizycznej.

Dieta u cukrzyka – co można jeść przy cukrzycy?

Podstawowym zadaniem diety dla cukrzyka jest utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz wspomaganie terapii wystosowanej przez lekarza. Jest to szczególnie trudne w przypadku osób chorujących na cukrzycę typu 2, gdyż jednym z objawów schorzenia jest otyłość lub nadwaga.

Odpowiednio dobrana dieta jest kluczem do dobrego samopoczucia diabetyka. Większość osób sceptycznie podchodzi do zmiany nawyków żywieniowych, szczególnie w podeszłym wieku, kiedy wieloletnie przyzwyczajenia wchodzą nam w krew.

Dieta cukrzyka

Na szczęście ułożenie jadłospisu dla cukrzyka nie jest bardzo trudne, gdyż nie różni się on zbytnio od zdrowej diety. Eliminujemy nadmiar cukrów i węglowodanów prostych. Opiekując się osobą starszą, która cierpi na cukrzycę, należy aktywnie zachęcać ją do zmiany nawyków i stylu życia. Zacznijmy od tych prostych zmian:

  1. Modyfikacja diety – ze względu na to, że dieta cukrzyka nie musi być bardzo restrykcyjna, bardzo ważna jest zmiana pewnych nawyków związanych ze spożywaniem posiłków. Zawsze starajmy się przygotowywać dla podopiecznego dania w domu i ograniczmy liczbę gotowych składników (np. sosów z paczki). Ponadto jedzenie powinno być spożywane w spokojnej atmosferze, nie zaś w pośpiechu czy „biegu”. Nie należy podjadać między regularnymi posiłkami. Jeżeli senior odczuwa głód, zaproponujmy mu szklankę wody lub warzywo – nie zaś batonika bądź ciastko.
  2. Regularność – podawaj zbilansowane posiłki regularnie co 3-4 godziny. Oznacza to, że senior powinien zjeść 5 mniejszych dań dziennie zamiast 3 większych. W taki sposób przeciwdziałamy uczuciu głodu.
  3. Unikanie dodatkowych cukrów – wyeliminujmy niepotrzebne cukry oraz węglowodany proste z diety u cukrzyka. Należy unikać cukru w postaci syropu glukozowo-fruktozowego, glukozy i fruktozy. Sprawdzajmy etykiety przed kupnem produktów, całkowicie zrezygnujmy z gazowanych napojów, słodkich i słonych gotowych przekąsek.
  4. Aktywność fizyczna – jeżeli opiekujemy się seniorem mobilnym, zachęćmy go do spacerów oraz innej aktywności fizycznej.
  5. Produkty, które można jeść przy cukrzycy – w diecie dla cukrzyka powinny gościć warzywa, w szczególności surowe (skutecznie obniżają poziom cukru we krwi). Warto postawić na szpinak, pomidory, paprykę, brokuły, ogórki czy jagody. Zalecane jest również pełnoziarniste i razowe pieczywo, kasza, orzechy oraz kiełki.