Jak przygotować angielskie śniadanie
Spis treści
Do obowiązków opiekunki osób starszych (nie tylko w Anglii) często należy również gotowanie oraz karmienie podopiecznego. Wyjeżdżając do pracy w Wielkiej Brytanii warto poznać najpopularniejsze dania kuchni angielskiej. Całkiem możliwe, że senior, którym będziesz się opiekować poprosi o gotowanie takich tradycyjnych potraw. Najczęściej będzie to właśnie tradycyjne, angielskie śniadanie.
Z czego składa się typowe angielskie śniadanie?
Prawdziwe angielskie śniadanie składa się z bekonu, sadzonych jajek, fasolki, kiełbasek, grzybów, tosta (lub smażonego chleba) i grillowanych pomidorów. Często do śniadania podawane są plasterki kaszanki (czarna – z krwi lub biała – bez krwi). W bardziej rozbudowanej wersji znajdziemy w nim również tzw. hash browns – placuszki ryżowe lub ziemniaczane w panierce. Do śniadania podawana jest kawa lub herbata.
Angielskie śniadanie nie należy do posiłków lekkich i praktycznie wszystkie jego składniki są smażone. Nieformalna nazwa angielskiego śniadania to fry-up, czyli właśnie smażone jedzenie.
Typowe śniadanie angielskie – co zawiera:
- kiełbaski (wieprzowe parówki)
- plasterki bekonu
- grzyby (pieczarki)
- jajka smażone (jajecznica lub sadzone) lub „w koszulkach”
- pomidory
- kilka plasterków kaszanki, zwanej pudding (black pudding lub white pudding)
- black pudding – w smaku podobna do polskiej kaszanki
- white pudding – w smaku raczej niepodobna do kaszanki, raczej przypomina np. pasztetową
- tost z masłem lub z dżemem
- fasolka w sosie pomidorowym (baked beans)
opcjonalnie:
- hash browns – ziemniaczane lub ryżowe placuszki w panierce. W wersji ziemniaczanej nieco przypominają szwajcarskie placki Rösti, bo to uformowane w placuszki pokrojone „na zapałkę” ziemniaki, smażone nie inaczej niż na głębokim tłuszczu. Nie zawierają mąki jak nasze placki ziemniaczane.
Dodatkowo do śniadania podawane są:
- sosy typu ketchup lub brown sauce (sos pomidorowy na bazie octu balsamicznego)
- owsianka
- płatki z mlekiem
- soki
- kawa lub herbata
Jak zrobić angielskie śniadanie? Przepis poniżej
Składniki (na jedną osobę):
- 2 kiełbaski
- 2-3 plastry boczku
- 2 grzyby (pieczarki)
- 1-2 dojrzałe pomidory
- 3-4 plasterki black pudding albo white pudding
- 1-2 jajka
- 1-2 kromek chleba
- Hash brown (opcjonalnie)
- 1 porcja fasolki w sosie pomidorowym (baked beans)
- Keczup lub brown sauce – do smaku
Kiedy mamy już zebrane wszystkie potrzebne składniki, możemy przystąpić do przygotowywania typowego angielskiego śniadania. O ile śniadanie po angielsku, które można zjeść na mieście jest zwykle przygotowywane na dużej rozgrzanej płycie grillowej, o tyle z powodzeniem można uzyskać ten sam efekt w domu, na patelni.
Oczywiście, jeśli ktoś posiada grill elektryczny, jak najbardziej nadaje się on do przygotowywania naszego brytyjskiego śniadania.
- Podgrzej patelnię z dodatkiem tłuszczu, np. oleju lub masła klarowanego. Polecamy użycie masła – śniadanie będzie wówczas po prostu pyszniejsze. Olej co prawda jest zdrowszy, ale kto by zwracał na nie uwagę, przy okazji tłustego smażonego angielskiego śniadania!
- Podsmaż kiełbaski na rozgrzanej patelni, a potem zmniejsz nieco ogień i pozwól im się lekko podsmażać, obracając od czasu do czasu. Mają osiągnąć piękną złotą barwę. Przed dodaniem kolejnych składników znowu zwiększ moc palnika. Jeśli nie masz już miejsca na patelni, zdejmij z niej kiełbaski.
- Dodaj boczek. Smaż 2-4 minuty z każdej strony, do momentu aż uzyskasz pożądany stopień chrupkości. I znowu, możesz zdjąć teraz kiełbaski.
- Dodaj tłuszczu, jeśli jest taka potrzeba i podsmaż grzyby. Obsmażaj krótko – 1-2 minuty, a potem obróć na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 minuty. Staraj się nie ruszać grzybów na patelni więcej niż to konieczne do ich obrócenia. Mają one tendencje do puszczania soku, co może sprawić, że po usmażeniu będą one rozmoczone i mniej apetyczne.
- Pokrój pomidory wzdłuż i usuń twardą część przy szypułce. Dosmacz solą i pieprzem i wrzuć na pokrytą tłuszczem patelnię. Smaż pomidory przez 2 minuty i tak jak w przypadku grzybów – nie obracaj ich i nie ruszaj więcej niż to konieczne. Jedynie delikatnie przewróć i przypraw znowu. Smaż kolejne 2-3 minuty aż do delikatnej miękkości, ale nie przesmaż, by nie straciły swojej formy.
- Jeśli chodzi o black pudding (czy również: white pudding), pokrój go w plastry (na jedną porcję wystarczy około 3-4 plastry). Usuń skórkę i smaż black pudding przez 11/2 – 2 minuty z każdej strony, aż będą lekko chrupkie.
- Do takiego śniadania wybornie pasuje podsmażony chlebek. Najlepiej podsmażyć go na osobnej patelni, w międzyczasie. Możemy śmiało użyć starego chleba. Podgrzej patelnię, dodaj oleju i podsmażaj chlebek 2-3 minuty z każdej strony, do pięknego zezłocenia i uzyskania chrupkości. Jeśli w czasie smażenia patelnia staje się sucha, dodaj oleju.
Jak już wcześniej wspominaliśmy, masło podbija smak potraw. Dlatego po obróceniu chlebka na drugą stronę możemy śmiało dodać trochę masła. Jeśli będzie to pod koniec smażenia, możemy śmiało dodać zwykłe masło, bo nie zdąży się ono spalić na patelni. Przy dłuższym jednak smażeniu zdecydowanie polecamy używanie masła klarowanego. - Smażenie jajek. Wybij jajka na rozgrzaną patelnię i zostaw na pół minuty. Dodaj odrobinę masła na wierzch jajka. Smaż do uzyskania swojego ulubionego stopnia wysmażenia.
- Podgrzewamy gotowe: fasolkę oraz opcjonalnie hash browns (kupujemy gotowe). Fasolka na śniadanie nie dla każdego wydaje się najlepszym pomysłem, ale to nieodzowny element brytyjskiej kuchni, a już w szczególności, brytyjskiego śniadania.
- Gdy mamy już gotowe wszystkie składniki, możemy je podać (najlepiej na podgrzanym lekko talerzu). Delektujmy się, nie zapominając o dodaniu keczupu lub sosu brown sauce.
Smacznego!
Angielskie śniadanie – przeciwwskazania
Prawdziwe angielskie śniadanie, w takiej formie, w jakiej przedstawiliśmy w powyższym przepisie zawiera średnio 1,190 kalorii i aż 95.7 g tłuszczu. Warto wspomnieć w tym miejscu, że to znane na świecie brytyjskie śniadanie powstało podczas rewolucji przemysłowej, w czasie gdy ciężko pracujący mężczyźni klasy robotniczej spalali nawet i 6,000 kalorii dziennie. Niestety, w dzisiejszych czasach prowadzimy bardziej statyczne życie i z pewnością nie zużywamy aż tyle energii.
Osoba zdrowa może od czasu do czasu pozwolić sobie na takie śniadanie. Natomiast według badań, jedzenie takiego śniadania już nawet 2x w tygodniu przyczynia się do przybierania na wadze. Zaleca się zatem okazjonalne spożywanie tego typu posiłków.
Konsekwencje zdrowotne spożywania angielskiego śniadania
Nie można jednoznacznie powiedzieć, że spożywanie angielskiego śniadania wpływa na jakąś konkretną dolegliwość lub chorobę. Jednak jest pewnym fakt, że spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych, czyli dokładnie takich, którymi ocieka wręcz angielskie śniadanie, wpływa negatywnie zarówno na układ krążenia, jak i na poziom cukru we krwi. Warto zatem zaproponować podopiecznemu zdrowszą alternatywę dla brytyjskiego śniadania.
Długoterminowe konsekwencje spożywania dużej ilości tłuszczów nasyconych
- Przybranie na wadze
- Nietolerancja glukozy
- Wysoki poziom insuliny, który może oznaczać insulinooporność i prowadzić do cukrzycy
- Wysoki poziom trójglicerydów i leptyn (mających związek z otyłością)
- Długoterminowo – związane z długoterminowym spożywaniem tłuszczów nasyconych
- Problemy z układem krążenia (odkładanie tłuszczu i tworzenie blaszek miażdżycowych)
Warto w tym miejscu krótko wspomnieć, że należy unikać przypalania składników. Składniki naszego angielskiego śniadania są smażone, więc nie tak trudno je przypalić. A spożywanie spalenizny według niektórych badań może być kancerogenne.
Wersja fit śniadania angielskiego – czy to ma w ogóle sens?
Skoro już wspomnieliśmy, że długofalowe spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie, może warto pomyśleć o odchudzonej wersji „English Breakfast”?
Naszym zdaniem, wersja fit śniadania angielskiego ma sens, ale poniekąd traci już swój charakter typowego angielskiego śniadania. Natomiast zdrowie jest bezcenne i przy częstym spożywaniu tego typu posiłków szukanie zdrowszych zamienników jest jak najbardziej racjonalne.
Wersja light śniadania angielskiego
Generalnie sam sposób przyrządzania takiego zredukowanego kalorycznie i zdrowszego śniadania jest bardzo podobny do tradycyjnego angielskiego śniadania. Zasadnicza zmiana polega na zamianie niektórych składników na nieco zdrowsze lub całkowite wykluczenie tych najmniej zdrowych.
Aby brytyjskie śniadanie było choć trochę bardziej zdrowe, możemy:
- Dodajemy więcej warzyw (do pomidora można dodać również ogórka, paprykę czy sałatę – co mamy pod ręką)
- Zamieniamy zwykłą kiełbaskę na taką o obniżonej wartości kalorycznej i zawartości tłuszczu
- Zamieniamy smażony chlebek na wafle kukurydziane lub ryżowe
- Nie dodajemy boczku, black pudding, hash browns
Według ekspertów taka modyfikacja zmniejsza kaloryczność takiego śniadania z ponad 1,000 kalorii do (podobno) jedynie 236 kalorii! Chyba jednak warto „odchudzić” brytyjskie śniadanie!